Skip to content

Hoe slapen na een haartransplantatie?

Dankzij innovatieve technologie zijn moderne haartransplantaties minimaal invasieve behandelingen geworden. Haartransplantaties zijn nu veiliger, effectiever en geven natuurlijker ogende resultaten dan ooit tevoren. Ook heeft de behandeling tegenwoordig een snelle genezingsperiode.

Echter, hangt het succespercentage van de haartransplantatie grotendeels af van hoe goed je de instructies voor de nazorg opvolgt. Na de operatie dienen voorzorgsmaatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de nieuwe haartransplantaten niet worden beschadigd. Extra voorzichtigheid tijdens het slapen is dan ook erg belangrijk.

Verschil Fue haartransplantatie en Fut haartransplantatie

Tegenwoordig zijn de meest uitgevoerde haartransplantaties de Follicular Unit Extraction (FUE) en Follicular Unit Transplant (FUT). Bij beide procedures worden haarzakjes uit het donorgebied gehaald. Meestal bevindt het donorgebied zich aan de achterkant van het hoofd. Deze grafts worden vervolgens getransplanteerd in kleine incisies die over het kalende gebied worden gemaakt.

Het FUT-herstelproces duurt langer dan bij de FUE methode. Dit komt doordat een hele strook hoofdhuid met gezonde haarzakjes uit het donorgebied wordt verwijderd. In tegenstelling tot de FUE methode waar individuele haarzakjes worden verwijderd.
Het handhaven van een goede nazorg routine zorgt voor een spoedig en gemakkelijk herstel. Na de operatie delen de meeste patiënten een gemeenschappelijke zorg. Namelijk over hoe ze moeten slapen na een haartransplantatie om ervoor te zorgen dat hun nieuwe haarzakjes niet beschadigd of losraken.

1. Slaap in de juiste positie

Het wordt geadviseerd om op je rug te slapen minimaal een week na de haartransplantatie. Laat je hoofd voorzichtig op een zacht kussen rusten en vermijd woelen en draaien. Door het woelen en draaien op de transplantatie kunnen deze losraken. Vermijd op je buik slapen zo lang mogelijk om zwelling te voorkomen.Slaap minimaal een week na de operatie met je hoofd en rug licht verhoogd. Bij voorkeur slapen op een ligstoel. Bij de eerste drie tot vier nachten heb je de grootste kans op zwelling. In een verhoogde positie slapen vermindert de zwelling en versnelt het herstel.

2. Goede Hygiene is de sleutel tot succes

Gedurende een paar dagen na de operatie zal je extra voorzichtig moeten zijn. Het grondig reinigen van het bed, kussenslopen en lakens zijn erg belangrijk om risico op infectie te voorkomen. Was het beddengoed met een wasmiddel zonder allergenen of parfum. Deze stoffen kunnen je hoofdhuid irriteren.Het zorgvuldig zorgen voor de hoofdhuid de eerste paar weken is cruciaal voor een geslaagd eindresultaat. Lees hier de instructies na de behandeling.

3. Bedek je kussen met een zachte handdoek

In de postoperatieve periode wordt tijdens de genezing enige lekkage van de wondjes op de hoofdhuid verwacht. Als je het kussen bedekt met een zachte handdoek of een doek voorkom je permanente vlekken op het kussen.

Veelgestelde vragen over slapen na een haartransplantatie:

  • 1. Wanneer kan ik weer normaal slapen na een haartransplantatie?

Het zal minstens tien dagen duren voordat patiënten hun normale routine en activiteiten kunnen hervatten. Dit omvat fysieke activiteiten zoals gebruikelijke slaaphoudingen, haar wassen, enzovoort.

Het duurt ongeveer 7 tot 10 dagen na de operatie voordat de haartransplantaten en de incisies op de hoofdhuid zijn genezen. Daarna kan je normaal slapen en de dagelijkse activiteiten hervatten.

  • 2. Hoe lang na de haartransplantatie zijn de grafts veilig?

De nieuw getransplanteerde grafts hebben doorgaans 8 tot 14 dagen na de operatie nodig om veilig en geworteld te zijn in het ontvangende gebied. Dit hangt echter af van hoe goed je de vereiste nazorg instructies opvolgt en alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen neemt.

Hoe kan ik de genezing na een haartransplantatie versnellen?

Neem de volgende stappen in acht om een ​​snelle genezing en een soepel herstelproces te garanderen:
  • Vermijd fysieke activiteit en oefening die transpiratie kunnen veroorzaken of de hartslag kan verhogen. Transpiratie zal leiden tot jeuk op de hoofdhuid, wat niet geschikt is voor haartransplantaties. Lees hier – Jeukende hoofdhuid na een haartransplantatie
  • Vermijd roken en het drinken van alcohol omdat dit de bloedtoevoer naar het hoofd rechtstreeks beïnvloedt.
  • Eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen en antioxidanten en blijf gehydrateerd.
  • Vermijd het aanraken van de hoofdhuid.
  • Vermijd blootstelling van de hoofdhuid aan direct zonlicht gedurende de eerste 2 weken na de operatie.

Kosten Fue haartransplantatie

De kosten van een haartransplantatie verschilt aanzienlijk per persoon. Dit is afhankelijk van het aantal graft dat er nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen en waar de FUE behandeling wordt uitgevoerd.

Benieuwd naar de kosten van een haartransplantatie? Neem dan een kijkje op een van onze tarieven pagina’s. Haartransplantatie kosten Nederland of Haartransplantatie kosten Turkije.

Geschreven door:

Bij FuePerfect voorzien wij u van deskundig advies over haartransplantaties in Nederland en Turkije. Onze expert op het gebied van haartransplantaties is Drs. Deniz Akdogan. Deniz is lid van de Nederlandse Vereniging Voor Cosmetische Chirurgie (NVVCC). Tijdens zijn studie heeft hij in 2008 een medische opleiding aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam afgerond.

Maak direct een afspraak voor een consult

Meer weten over een haartransplantatie?
Maak geheel vrijblijvend een afspraak voor een consult.