06-150 387 65| 020 - 261 09 32| info@fueperfect.nl
06-150 387 65| 020 - 261 09 32| info@fueperfect.nl

Moet kaalheid uitgelegd worden?

Wat is kaalheid?

Haar verliezen

Mannen en vrouwen die hun haar verliezen maakt het niet uit aan welke vorm van kaalheid zij lijden. Zij willen weer een mooi kapsel, volume in het haar en geen dunne of volledig kale plekken op het hoofd. Een haartransplantatie kan uitkomst bieden.

Eigenlijk is kaalheid simpel uit te leggen: wanneer er meer haar uitvalt dan aangemaakt wordt is er sprake van kaalheid. Een haar blijft bij een gezond mens tussen drie tot vijf jaar op de hoofdhuid zitten. Het haar groeit zoals we dat gewend zijn. Wanneer de haar uiteindelijk uitvalt is het haarzakje waar de haar uitgroeit in rustfase en produceert drie maanden niets. Normaliter zou er een volgende herhalende cyclus starten. Wordt de haar niet vervangen in het haarzakje, dan treedt kaalheid op.

Over haar

Een mens heeft gemiddeld 100.000 tot 150.000 haarzakjes op het hoofd. Dagelijks vallen er, in een normaal geval, zo’n 50 tot 100 uit. Wanneer dat aantal hoger is is er sprake van overmatig haaruitval. In een mensenleven kan een haarzakje ongeveer twintig keer een haar laten groeien voordat het afsterft. In de praktijk zijn er ook mannen en vrouwen die al vroeg in hun leven met kaalheid kampen. Vaak is de oorzaak dat haarzakjes overgevoelig zijn voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Wanneer dit het geval is dan verhindert dat een goede doorbloeding van de haarzakjes waardoor de groeifase van één haar niet drie tot vijf jaar is, maar soms slechts enkele maanden. Ongeveer 70% van de mannen en 40% van de vrouwen krijgt te maken met kaalheid.

Vormen van kaalheid

We onderscheiden twee vormen van kaalheid:

  • Alopecia androgenetica – kaalheid bij mannen
  • Alopecia areata – pleksgewijze kaalheid

Mogelijke oorzaken van kaalheid zijn:

  • Erfelijke kaalheid. Kaalheid is in uw DNA opgesloten, omdat het percentage DHT hoog is. Het zijn de bekende inhammen en kruin die kalen. Bij vrouwen wordt het haar op het hele hoofd vaak dunner.
  • Pleksgewijze haaruitval wordt vaak veroorzaakt door stress waaroor er kale plekken ontstaan op het hoofd, wenkbrauwen die uitvallen.
  • Tijdelijke haaruitval. Dit kan veroorzaakt worden door hoge koorts, een ontsteking, na een bevalling of geslachtsziekte. Ook kan haaruitval een bijwerking van medicijnen zijn, bijvoorbeeld bij een chemokuur.
  • Trichotillomanie Mensen die voortdurend aan het haar trekken of te veel en te vaak haar te strak in een staart doen.
  • Kale plekken veroorzaakt door bijvoorbeeld een ongeluk (verwonding of verbranding), bestraling van de huid of litteken. De plekken blijven kaal zonder cosmetische ingreep (indien mogelijk).
Haartransplantatie mannen

Wat is kaalheid? – FAQ

Verschillende vragen over kaalheid komen regelmatig terug. We hebben voor u de meest voorkomende vragen over deze behandeling opgesomd, waarbij iedere keer een kort en duidelijk antwoord op de vraag wordt gegeven.

1. Wanneer is er sprake van overmatige haaruitval?

Dagelijks verliest iedereen ongeveer 50 tot 110 haren. Pas als u meer dan 110 haren op een dag verliest of het haar dat terug groeit steeds dunner wordt, is er sprake van overmatige haaruitval. Blijft het haarverlies onbehandeld, dan kan dit uiteindelijk een sterk uitgedunde haardos en zelfs volledige kaalheid tot gevolg hebben.

2. Hoe wordt haaruitval veroorzaakt?

Haaruitval en kaalheid komen voor bij mannen en vrouwen. Van diverse aandoeningen is bekend dat ze haarverlies veroorzaken. Haaruitval hoeft niet altijd een gevolg te zijn van een onderliggende aandoening of ziekte. Ook factoren als Alopecia areata, stress, medicijngebruik, vitaminegebrek en/of hormonale invloeden kunnen tijdelijk haarverlies veroorzaken. Erfelijke kaalheid, Alopecia androgenetica, veroorzaakt blijvende haaruitval en kan bij mannen op den duur tot kaalheid leiden.

3. Wat is het verschil tussen tijdelijk en blijvend haarverlies?

Tijdelijk haarverlies is in de meeste gevallen omkeerbaar. Dat wil zeggen dat de haargroei zich na verloop van tijd kan herstellen, en nieuwe haargroei zichtbaar wordt. Dit herstelproces kan enkele maanden tot soms een paar jaar duren. Blijvend haarverlies kan niet worden teruggedraaid. Eens de haarwortel is verdwenen, is nieuwe haargroei onmogelijk geworden.

4. Wat is Alopecia areata?

Alopecia areata wordt ook pleksgewijze kaalheid genoemd. De aandoening kenmerkt zich door het ontstaan van ronde en/of ovale kalende plekken op de normaal gezien behaarde huid. De aandoening komt voornamelijk voor op de hoofdhuid, maar ook andere behaarde lichaamsgebieden kunnen getroffen worden. De oorzaak is helaas vooralsnog onbekend en de aandoening treft zowel volwassenen als kinderen, mannen en vrouwen. De kalende plekken kunnen het zelfvertrouwen beschadigen, waardoor men op den duur zelfs soms in een sociaal isolement terecht komt.

5. Wat is Alopecia androgenetica?

Andere benamingen voor Alopecia androgenetica zijn mannelijke of erfelijke kaalheid. Dit doet vermoeden dat alleen mannen door deze vorm van haaruitval worden getroffen. In realiteit maakt de aandoening geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Het haarverlies is erfelijk bepaald, maar het verloop verschilt bij mannen en vrouwen. Vrouwen krijgen een dunnere haardos zonder echt kale plekken. Bij mannen worden de inhammen dieper, trekt de haargrens zich terug en kan uiteindelijk al het hoofdhaar verloren gaan.

6. Hoe weet ik waardoor mijn haarverlies wordt veroorzaakt?

Zowel een huisarts als een dermatoloog kunnen helpen bij het vaststellen van de oorzaak. Een arts gaat hierbij in eerste instantie uit van uw verhaal en de uiterlijke kenmerken van het haarverlies. Eventueel aanvullend onderzoek bestaat uit een bloedonderzoek en eventueel aan analyse van de haarwortels.

7. Hoe kan ik Alopecia androgenetica herkennen?

Alopecia androgenetica valt niet altijd direct op. Mannen zien de tekenen van erfelijke kaalheid veelal als eerste aan de voorkant van het hoofd, de haargrens en de inhammen. Het haarverlies breidt zich uit over het hoofd en kale plekken worden zichtbaar. Vrouwen zien het haar verspreid, diffuus, uitvallen. De hoofdhuid wordt hier en daar zichtbaar, zonder dat er sprake is van echt kale plekken.

8. Wat is het verloop van erfelijke kaalheid?

Helaas herstelt Alopecia androgenetica niet spontaan. Blijft behandeling uit dan kunnen mannen op den duur een volledig kale schedel krijgen. Het haarverlies wordt veroorzaakt door het mannelijke DHT-hormoon dat de haarzakjes verzwakt. De zwakkere haarzakjes kunnen geen haren meer produceren en ook herstel is niet mogelijk.

9. Op welke leeftijd begint Alopecia androgenetica?

In extreme gevallen wordt het eerste haarverlies bij jongens al in de puberteit zichtbaar. De meeste mannen zien een toename van de dagelijkse haaruitval tussen het 20e en 35e levensjaar. Vrouwen daarentegen worden in de regel rond of na de menopauze met erfelijke haaruitval geconfronteerd. Ook op latere leeftijd, vanaf 70, zien vrouwen een toename van het haarverlies.

10. Kan kaalheid door Alopecia androgenetica voorkomen worden?

Het is belangrijk om de oorzaak van het haarverlies te kennen, zodat een behandeling gestart kan worden. Mensen met beginnend haarverlies gebruiken regelmatig haargroeimiddelen zoals Minoxidil, Dutasteride en Finasteride. Deze middelen kunnen het haarverlies stabiliseren en de haargroei verbeteren. Anderen kiezen ervoor om het haarverlies door middel van een haarwerk te camoufleren. De meeste behandelmethodes bieden tijdelijke resultaten. Als u een blijvende oplossing met nieuwe haargroei zoekt dan is een FUE haartransplantatie een mogelijkheid.

11. Wordt een haartransplantatie aan iedereen met erfelijk haarverlies geadviseerd?

Nee, niet elke man of vrouw met Alopecia androgenetica komt voor de chirurgische ingreep in aanmerking. Om een haartransplantatie succesvol te ondergaan moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Naast een goede gezondheid is het belangrijk dat u over gezond donormateriaal beschikt. Ontbreekt het donormateriaal dan zal een specialist de ingreep afraden en de eventuele alternatieven toelichten.

12. Waar komt het donormateriaal vandaan?

Het donorhaar dat bij de haartransplantatie wordt gebruikt, wordt vrijwel altijd uit uw eigen haarkrans geoogst. De haarkrans bevindt zich aan de achterzijde van het hoofd. Een enkele keer kan overwogen worden om andere lichaamsbeharing zoals borsthaar te gebruiken. Dit laatste is alleen mogelijk wanneer het een relatief kleine ingreep betreft.

13. Waarom wordt het haar uit de haarkrans gebruikt bij een haartransplantatie?

Haarzakjes in de haarkrans hebben een structuur die ze ongevoelig maakt voor de invloed van het DHT-hormoon. Als deze haarzakjes getransplanteerd worden naar de kale plekken wordt blijvend nieuwe haargroei weer mogelijk.

14. Wordt mijn achterhoofd kaal door een haartransplantatie?

Uit een gezonde haarkrans kunnen zo’n 5.000 haarzakjes verwijderd worden, zonder dat het haar zichtbaar dunner wordt en/of kale plekken ontstaan. Afhankelijk van uw verwachting en de mate van haaruitval worden tijdens een haartransplantatie maximaal 4.500 grafts getransplanteerd.

15. Wat is het alternatief voor een haartransplantatie?

Als u een blijvende oplossing zoekt tegen haaruitval dan is een haartransplantatie vooralsnog de enige behandelmethode. Komt u niet voor de ingreep in aanmerking of vindt u een haarimplantatie te ver gaan dan kan eventueel micro haar pigmentatie of het gebruik van haargroeimiddelen een alternatief zijn. Ook het langdurig gebruik van een haargroeimiddel en/of het dragen van een haarwerk kan overwogen worden.

16. Worden behandelingen bij kaalheid vergoed door zorgverzekeraars?

Dat hangt volledig af van het soort behandeling en de oorzaak van het haarverlies. Haartransplantaties worden vrijwel nooit vergoed, terwijl voor haarwerken jaarlijks een vergoedingsbedrag wordt vastgesteld. Wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

Meer weten over een haartransplantatie Turkije of Nederland? Vraag geheel vrijblijvend informatie of een offerte aan!

Fue Perfect op Instagram

Once upon a time we transplanted some hair…

#haartransplantation #beard #beardtransplant #cheveux #greffecheveux #hair #haar #hairloss #hairtransplant #fue #man #turkey #istanbul #sacekimi #instafollow #haartransplantatie #trapiantocapelli #capelli #amsterdam #netherlands
...

www.fueperfect.com 🧔‍♂️
#baardtransplantatie #beardtransplant #baard #beard #fue
...

Just smile, you can get your hair back! 😊

#fue #haar #hairtransplant #hair #sapphire #ooglid #ooglidcorrectie #clinic #ooglaseren #hoofddorp #amsterdam #haartransplantatie #fillers #esthetic #eyelid #eyelidcorrection #eyelaser #kliniek
...

Vanaf januari 2022 kunt u ook op zaterdag terecht voor een consult met een van onze deskundigen👨‍⚕️

#fue #haar #hairtransplant #hair #sapphire #ooglid #ooglidcorrectie #clinic #ooglaseren #hoofddorp #amsterdam #haartransplantatie #fillers #esthetic #eyelid #eyelidcorrection #eyelaser #kliniek
...

www.fueperfect.com

#fue #haar #hairtransplant #hair #sapphire #ooglid #ooglidcorrectie #clinic #ooglaseren #hoofddorp #amsterdam #haartransplantatie #fillers #esthetic #eyelid #eyelidcorrection #eyelaser #kliniek
...

signature of perfection 🖊

#fue #haar #hairtransplant #hair #sapphire #ooglid #ooglidcorrectie #clinic #ooglaseren #hoofddorp #amsterdam #haartransplantatie #fillers #esthetic #eyelid #eyelidcorrection #eyelaser #kliniek
...

Ben ik geschikt voor haartransplantatie?

Doe de test!
Chat met Fue Perfect
consult aanvragen
close slider